Introducerea si actualizarea produselor pe baza de fisier CSV in platforma Webeshop

Creat sau actualizat in 16 februarie 2012 , de Webecom

Pentru ca magazinele realizate de noi incep sa aiba din ce in ce mai multe produse, echipa noastra a proiectat un modul de Export/Import CSV care sa permita actualizarea acestora fara a mai fi necesara editarea manuala a fiecarui produs. Denumirea CSV vine de la „Comma separated values” – Valori separate de virgula.

Modulul poate fi accesat din Admin > Actualizare oferta > Export / Import CSV.

Acesta este proiectat cu doua sectiuni: Sectiunea de Export in CSV si sectiunea de Import CSV.

 

Sectiunea de Export

Aceasta va ofera posibilitatea de a exporta detaliile produselor (fara poza) intr-un format text.

Dupa cum puteti observa in imaginea de mai jos, interfata de export este impartita in doua zone. Zona in care selectati coloanele pe care doriti sa le exportati si zona in care filtrati liniile (produsele) pe care doriti sa le exportati.

export-csv

Daca se bifeaza optiunea „Filtrare rezultate dupa formula” puteti sa extrageti doar anumite produse dupa regulile definite.  De exemplu doar produsele dintr-o anumita categorie, de la un anumit furnizor sau care au un anumit pret.

In momentul in care apasati pe butonul „Exporta lista” lista cu produsele selectata va fi exportata.

Aceasta lista poate fi deschisa pentru vizualizare cu Microsoft Excell sau cu Open office Calc. In principiu, orice program de calcul tabelar permite deschiderea fisierelor de tipul CSV.

In cazul in care aplicatia cu care deschideti fisierul text/CSV va intreaba cum sunt delimitate valorile trebuie sa selectati urmatoarele reguli:

– Prima linie contine numele coloanelor exportate.

– Valorile sunt delimitate de punct si virgula si incadrate in ghilimele duble.

Dupa acest pas vi se va deschide un tabel cu informatiile produselor selectate.

 

Coloanele preselectate sunt:

– idp > Codul de identificare al produsului alocat de platforma Webeshop.

– distribuitor > Distribuitorul de la care achizitionati marfa, utilizatorul nu-l vizualizeaza in interfata clientului.

– cod_distrib > Codul de identificare al produsului de la distribuitorul de la care achizitionati produsul.

– nume_produs >Numele comercial al produsuluil.

– pret > Pretul produsului fara TVA. TVA va fi adaugata automat de platforma Webeshop in cazul in care aceasta a fost setata.

– pret_valuta >Valuta in care este exprimat pretul (Lei|Euro|Dolari). In functie de valuta selectata va fi calculat pretul total afisat in magazin.

– pret_adaos > Adaosul comercial fata de pretul de achizitie. Poate fi si zero in cazul in care nu se doreste ca magazinul sa gestioneze adaosul comercial.

– pret_tip_adaos >Tipul adaosului fata de pretul de achizitie (procent|fix|final). Daca produsul are un adaos de tip „procent” in coloana de pret_adaos se completeaza „30” pentru un adaos procentual de 30%.

Daca produsul are un pret_tip_adaos=”fix”, completarea coloanei pret_adaos cu „30” va insemna 30 de Lei.

In cazul in care pret_adaos=”final”, in aceasta coloana se va completa 0 (zero).

– pret_total >Aceasta coloana contine calculul pretului in functie de coloanele: pret, pret_valuta, pret_adaos_pret_tip_adaos si nu contine Tva, aceasta adaugandu-se automat de catre platforma Webeshop.

Coloana „pret_total” este folosita  pentru afisarea in interfata clientului a pretului final. Daca doriti o actualizare a pretului in timp real va trebui sa o completati.

Atentie! In cazul in care nu completati aceasta coloana, ea se va actualiza automat la urmatoarea actualizare de curs valutar, chiar daca preturile definite sunt in lei si platforma afiseaza preturile calculate tot in lei.

– pret_total_valuta > Contine valuta in care sunt afisate preturile pe site, implicit Lei.

 

Actualizarea produselor din CSV:

Dupa ce lista cu produse dorita a fost exportata este necesar sa o editati conform regulilor explicate mai sus si conform datelor primite de la distribuitorii de unde achizitionati produsele comercializate.

In cazul in care doriti puteti adauga si coloane noi pentru a fi editate, bifand si alte coloane decat cele care sunt deja preselectate.

Daca nu stiti exact ce trebuie sa completati in ele puteti sa exportati mai multe detalii pentru cateva produse deja create si apoi sa urmariti ce trebuie completat in coloanele respective pentru insera/actualiza corespunzator produsele.

Fisierul trebuie exportat in acelasi format, asigurati-va ca Microsoft Excell sau Open Office Calc este configurat sa exporte formatul CSV in formatul recomandat de noi.

 

Regulile sunt simple:

– Prima linie trebuie sa contina coloanele actualizate, delimitate de virgula si incadrate de ghilimele duble.

– Pe fiecare linie trebuie sa se afle datele pentru un singur produs. Toate datele trebuie sa fie delimitate de virgula si incadrate de ghilimele duble (inclusiv valorile numerice).

Pentru a testa ca formatul este corespunzator este recomandat sa lucrati initial pe un esantion mic de produse si sa verificati daca regulile sunt respectate deschizandu-l cu Notepad.

Cand fisierul cu modificari a fost realizat puteti sa-l incarcati in interfata la sectiunea „Import produse CSV” folosind butonul „Browse” si apoi sa apasati butonul „Importa lista”.

Screen Shot 2016-08-16 at 16.41.33

Importul produselor din CSV:

Pentru importul produselor este necesar sa pregatiti CSV-ul la fel doar ca pe prima coloana numita „idp” sa nu completati nici o cheie primara a produsului.

Aplicatia va recunoaste ca nu exista cheie primara deci produsul nu se afla inca in baza de date. In acest caz va inregistra un produs nou in loc sa modifice unul deja existent.

Incarcarea listei cu produse noi se face la fel ca si modificarea produselor actuale. Pentru o prezentare comerciala de calitate a fiecarui produs  este recomandat ca dupa o inregistrare automata sa editati manual produsele si sa le verificati pentru a va asigura ca importul a fost realizat exact cum va doriti.

Atentie: Nu recomandam introducerea/actualizarea produselor pe baza de fisier CSV pentru utilizatorii care au constinte minime de utilizare a calculatorului.

Despre Webecom

Suntem o echipa tanara si pasionata de lumea online, compusa din: programatori, web designeri, specialisti marketing si economisti. Suntem mereu in cautarea unor noi proiecte si provocari.

Etichete: , , ,

Comenteaza: