Obligatii noi pentru magazinele online conform ordinului ANPC

Creat sau actualizat in 18 august 2022 , de Valentin Manescu

Incepand cu 18.08.2022 se aplica un nou ordin ANPC. Prin acest ordin, magazinele online sunt obligate sa informeze clientii despre platforma SOL a Uniunii Europene si solutionarea alternativa a litigiilor in raport cu consumatorii. Afisarea informatilor obligatorii trebuie facuta la dimensiune exacta 250x50px conform detaliilor publicate in Monitorul Oficial.

Ordinul ANPC 449/2003 a intrat in vigoare pe 18 August 2022, dar verificarea din partea ANPC incepe pe 4 Septembrie 2022 conform dispozitiilor legale.

Obligativitatea afisarii acestor informatii se aplica si in cazul magazinelor fizice, detaliile fiind publicate in Anexa 1 a actului normativ.

Din informatiile pe care le avem, exista o obligativitate generala de a informa consumatorul cu privire la procedurile de solutionare alternativa a disputelor. Conform articolului 25 OG 38.2015, se poate aplica o amenda corelativa intre 2000 si 5000 de lei, insa, nu se face o referire clara la aceste pictograme. Cu toate acestea, exista o obligatie expresa de informare, in cazul in care un litigiu intre consumator si comerciantul stabilit pe teritoriul Romaniei, nu a putut fi rezolvata prin reclamatie directa la comerciant.

Link-ul catre ANPC se pare ca trebuie pastrat in continuare conform ordinului ANPC 72/2010 si modificarile aduse ulterior. Daca exista deja un link catre platforma SOL, acesta poate fi inlocuit cu pictogramele mentionate.

Procedura poate fi aplicata de consumator dupa ce acesta a incercat sa rezolve problema direct cu comerciantul, aceasta procedura fiind gratuita.

ANPC nu poate aplica direct o amenda prin aceasta procedura, chiar daca constata ca legea a fost incalcata in respectiva situatie.

Cu toate acestea, in cazul in care apar recomandari de la ANPC, este indicat sa le implementati pentru a preveni o amenda.

Desi noile reglementari implica modificarea graficii site-ului, consideram ca ar putea fi utile, deoarece afisarea acestor informatii, poate creste increderea clientilor in afacerea dumnevoastra.

In cazul in care doriti sa discutam despre cum putem modifica grafica site-ului si doriti o estimare de pret, ne puteti contacta mai jos.

 

Solicita oferta

Despre Valentin Manescu

Pasionat de antreprenoriat, tehnologie si sporturi extreme, caut zilnic noi solutii de a ajuta posesorii de afaceri din Romania sa aiba succes pe o piata competitiva.

Etichete: , , , , , ,

Comenteaza: