Mesaje spam sau o reala alerta de securitate informatica? Afla expeditorul real!

Creat sau actualizat in 18 ianuarie 2020 , de Valentin Manescu

In ultima perioada ne confruntam cu mesaje de tip spam a carui expeditor este propria adresa de email.

Aceste mesaje nu trebuie neglijate, deoarece este posibil ca expeditorul acestor mesaje sa fie chiar propria adresa de email, din cauza unei parole vulnerabile sau a unui virus instalat pe unul din dispozitivele de pe care accesam mailul (laptop, telefon sau tableta).

Pentru a verifica daca mesajul este real va invitam sa urmariti pasii de mai jos (tehnic, este posibil ca orice server, oriunde s-ar afla, sa poata trimite mesaje in numele dvs).

Daca aveti dubii privind verificarea facuta, recomandam sa atasati mesajul intr-un email, urmand sa fie analizat de catre specialistii nostri, apoi veti primi raspuns pentru solicitarea dumnevoastra.

1.Identificati cum puteti citi sursa mailului (fiecare mesaj are o secventa de text care spune cum a ajuns mailul la dvs):

Pentru clientii gazduiti pe serverele noastre accesati interfata Webmail www.nume-domeniu.ro/webmail/ si urmati instructiunile in functie de clientul email utilizat (RoundCube sau Horde).

Daca folositi Microsoft Outlook sau Mozilla Thudebird, regasiti instructiunile mai jos. Majoritatea clientilor de email au o optiune similara.

Dupa ce ati identificat cum sa vedeti sursa mesajului, puteti trece la pasul 2.

RoundCube – click pe mailul in cauza, apoi click More > Show source

Horde – click pe mailul in cauza, apoi click pe Other Options > View Source.

Mozilla Thunderbird – Click pe mesaj, apoi click pe View > Message Source.

Microsoft Outlook – Click dreapta pe mesaj, apoi clic pe View Source

2. Identificarea serverului expeditor:

Dupa ce reusiti sa deschideti sursa mailului, o sa vedeti o fereastra ca cea de mai jos. Aceasta contine numeroase detalii.

Este necesar sa identificati linia cu Received from si sa cititi adresa IP-ului care a expediat mesajul. Adresa IP-ului este formata din 4 grupe de cifre, delimitate de punct.

Mai jos vedeti marcat cu rosu adresa reala care a expediat mesajul.

3. Identificarea zonei geografice a IP-ului.

Probabil nu stiti IP-ul prin care au pleacat mailurile dvs., dar cele mai multe atacuri sunt facute din afara tarii.

Astfel, ca sa fiti siguri ca nu aveti emailul compromis, accesati adresa https://whatismyipaddress.com/ip-lookup si inlocuiti IP-ul dvs. (cel afisat standard) cu valoarea obtinuta din sursa mailului. De exemplu IP-ul cu care am testat este gazduit in Malaysia, deci mesajul de mai sus era spam.

In cazul in care exista dubii, daca sunteti clientul nostru, puteti oricand sa ne certi o a doua opinie, contactandu-ne pe centrul de suport.

Recomandare: Utilizati un antivirus bun, actualizat la zi si folositi doar parole complexe (cu cifre, litere mici/mari si diverse simboluri).

Despre Valentin Manescu

Pasionat de antreprenoriat, tehnologie si sporturi extreme, caut zilnic noi solutii de a ajuta posesorii de afaceri din Romania sa aiba succes pe o piata competitiva.

Etichete: , , , , ,

  1. Daniel spune:

    Buna ziua,
    Va multumesc foarte mult pentru informatie. Am avut astfel de probleme si a trebuit sa reinstalez sistemul de operare.
    Acum am sa am mai multa grija cu parolele.

    Va multumesc, Daniel

  2. CRISTI spune:

    Bune informatiile date.
    Am primit astfel de E-mail-uri.

    • Valentin Manescu spune:

      Ma bucur, daca aveti intrebari, intreaga echipa de suport va sta la dispozitie!

Comenteaza: